خشک شدن دریاچهها و رودخانههای اروپا در تابستانی بیسابقه
دریاچههاو رودخانههای سراسر اروپا بهدلیل تجربه گرمترین تابستان تاریخ، در حال خشک شدن هستند.
در لهستان و بوسنی، این وضعیت منجر به کاهش شدید سطح آب شده است و تأثیرات گستردهای بر بخشهای مختلف اقتصادی از جمله انرژی و گردشگری به همراه دارد.
اروپا پس از آنکه طبق اعلام سرویس آب و هوایی اروپا، کوپرنیک، گرمترین تابستان ثبتشده تاکنون را پشت سر گذاشته است، با چالشهای بزرگی روبروست.
این پدیده در کشورهایی چون لهستان و بوسنی به خشکسالی بیسابقهای انجامیده است.
باکیر کراجینوویچ، دانشمند آب و هوایی از مؤسسه آبوهواشناسی بوسنی، اظهار داشت که تابستان 2024 در بالکان، گرمترین تابستان در بیش از 130 سال گذشته بوده است.
هواشناسان توضیح میدهند که دورههای طولانی دماهای بالای 30 درجه سانتیگراد که حتی در شبها نیز به زیر 20 درجه سانتیگراد نمیرسید، باعث ثبت میانگین دمای بیسابقهای شده است.
ندلیکو تودوروویچ، هواشناس صرب، میگوید:
«تابستان معمولاً با تبادل روزهای گرم و سپس استراحتی همراه با بارش باران و رعد و برق مشخص میشود، اما امسال این اتفاق فقط در ماه ژوئن رخ داد. در طول ماههای جولای و آگوست، عملاً هیچ بارانی وجود نداشت و دما همچنان بالا باقی ماند.»
تأثیرات منفی بر صنعت انرژی و گردشگری
کاهش سطح آب در دریاچههای بوسنی به صنعت انرژی این کشور آسیب وارد کرده است.
بوسنی 40 درصد برق خود را از نیروگاههای برقآبی که به آب متکی هستند، تأمین میکند.
با این حال، دریاچههای بیلکا و جابلانیکا که برای تأمین آب هفت نیروگاه برقآبی استفاده میشوند، به سطحی بسیار پایینتر از میانگین تابستانی خود رسیدهاند.
ایلجا تامینزیجا، مدیر سیستم نیروگاههای برقآبی تربیسنیکا، اعلام کرده که سطح آب دریاچه بیلکا به 360 متر کاهش یافته که 7 متر کمتر از میزان استاندارد برای تولید انرژی است.
مردم محلی که معمولاً در تابستان برای تفریح به این دریاچه میآمدند، اکنون با کاهش شدید سطح آب مواجه شدهاند.
بلاگویه زاره، یکی از ساکنان بیلکا، میگوید: «امسال نزدیک شدن به آب برای شنا و تفریح بسیار دشوار شده است.»
رکورد پایین آب در رودخانه ویستولا در ورشو
در لهستان نیز رکورد جدیدی در کاهش سطح آب ثبت شده است.
در روز دوشنبه، پس از یک آخر هفته گرم، ارتفاع آب در رودخانه ویستولا به تنها 24 سانتیمتر رسید که کمترین میزان در تاریخ ثبت شده است. این رکورد، رکورد 9 سال پیش را شکست.
خشکی رودخانههای لهستان به دلیل کمبود بارندگی و دماهای بسیار بالا به سرعت پیش میرود.
هیدرولوژیستها هشدار داده بودند که سطح آب ویستولا به پایینترین حد خود خواهد رسید و این پیشبینی محقق شد.
کاهش طولانیمدت بارندگی و دماهای بالا، رودخانههای دیگر لهستان را نیز تحت تأثیر قرار داده و در 71 درصد ایستگاههای هیدرولوژیکی کشور، سطح پایین آب ثبت شده است.
آمادگی برای تغییرات آب و هوایی
با توجه به شرایط بحرانی، بسیاری از کارشناسان خواستار اقدام فوری برای آمادهسازی کشورها در مقابل تغییرات آب و هوایی هستند.
به گفته آنها، پذیرش راهحلهای کشورهای توسعهیافته و یادگیری از تجربیات سایر کشورها، تنها راه مقابله با تغییرات شدید آب و هوایی است.
تغییرات اقلیمی میتواند به دورههای آبوهوایی شدیدتر و تکرار این پدیدهها در آینده منجر شود.